Kako odabrati adekvatnu kameru za video nadzor?

by4solutions_admin


   Kako odabrati ?

  Kada se javi potreba kod klijenta za ugradnjom video nadzora, jasno se nameće tema bezbednosti doma, poslovnog prostora ili neke druge prostorije od važnosti za klijenta.

Statistika u 2017 godini ukazuje na povećan broj provala, upada na privatni prostor, samim tim i potreba klijenata za video nadzorom, kao jednim od mogućnosti obezbeđenja, je povećana.

 Najčešće pitanje jeste kako odabrati adekvatnu kameru za video nadzor?

 Napomena, video nadzor predstavlja  sistem, a oči tog sistema su video kamere.

Na prvom mestu treba da se pozabavimo vrstama kamera za video nadzor, kako bi saznali koja  vrsta najviše odgovara našim potrebama.

  Kamere za video nadzor mogu se podeliti prema nekoliko parametara:

 • OBLIK:
 • Dome kamere koje su kupastog oblika, mogu se montirati unutar prostora ili van njega u zavisnosti kakvu IP zaštitu imaju ( zaštita od vremenskih uslova).                                                                                                              Bitna karakteristika ovih kamera je Antivandal zaštita ( zaštita od udaraca).

 

 •  Bullet  kamere koje su cevastog oblika i mogu se montirati unutra ili spolja.

 

 • Cube kamere (kocka), četvratastog su oblika, na postolju ili nosaču i namenjene su za unutra. Opcija mrežna ili WIFI varijanta ove kamere.

 • PTZ – što znači  PAN- TILT – ZOOM kamera, motorizovana kamera sa mogućnišću panoramskog snimanja, može se montirati napilju i untra, idealna za javna mesta, industrijski monitoring, upravljanje saobraćajem i slično.

 

 • BOX kamere zahtevaju dodatnu optiku u zavisnosti od potreba. Mogu se montirati unutar prostorija, a postavljanjem u posebno kućište pogodne su za spoljnu montažu.

 

 

 • NAMENA: 
 • dnevne/noćne – mogućnost belaženja video zapisa danju ili danju i noću.
 • spoljašnje/unutrašnje – mogućnost ugradnje unutra ili spolja i unutar prostorija. Kamere se razlikuju u zavisnosti koliko su otporne na spoljašnje uslove (kiša, sneg, visoka temperatura, vetar).
 • usmerene/kružne – usmerene kamere mogu obuhvatati samo određeni, ograničeni prostor, dok kružne kamere imaju veći radijus i mogu biti i pokretne.

 

 • MATERIJAL – najčešći materijal koji se koristi jeste čvrsta plastika, a kvalitet zavisi uglavnom od visine cene kamere.  Naravno, aluminijumska kućišta su daleko kvalitetnija i pouzdanija, ali i skuplja.

Još nekolio parametara mogu nam pomoći za koji tip kamera ćemo se odlučiti prilikom kupovine.

Na prvom mestu je BROJ PIKSELA koje sadrži kamera, što više piksela to će slika biti jasnija i čistija na ekranu. Takođe treba obratiti bažnju na to da li je kamera VODOOTPORNA  na sve spoljašnje uticaje – IP zaštita. Na kraju važna je i DIMANZIJA kamere, koja zavisi od vaših potreba, da li kamera treba da bude vidljiva, kao vidjiv znak postojanja video nadzora ili pak manje dimenzije ili skrivena od očiju posmatrača.

Detaljniji prikaz video nadzora kao sistema i šta je sve potrebno da bi jedan sistem funkcionisao razmatraćemo u narednom postu.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našem stručnom 4SOLUTIONS timu.

 

 

 Vesti.

 Коментари су искључени на Kako odabrati adekvatnu kameru za video nadzor?
 

Comments are closed.